Tarihçe

Orhanbey İlkokulu 1955 yılında 3 sınıflı bir köy okulu olarak "Soğanlı Köyü İlkokulu" adıyla eğitim ve öğretime başlamıştır.

24.03.2014 3156

Okulumuz  1955  yılında  3  derslikli  olarak birleştirilmiş sınıf düzeyinde eğitim veren ilkokul olarak hizmete açılmıştır. İlk olarak Soğanlı Köyü İlkokulu adıyla eğitime başlayan okulumuz; 1982-1983 Öğretim Yılı başında Orhanbey İlkokulu adını almıştır.

Daha sonraki yıllarda ise 8 yıllık eğitimle beraber Orhanbey İlköğretim Okulu, 4+4+4 Eğitim Sistemi nedeniyle önce Orhanbey İlkokulu ve Orhanbey Ortaokulu aynı binada olmak üzere eğitime devam etmiş ve de 2014-2015 Öğretim Yılı başından itibaren de 4 yıllık Orhanbey İlkokulu olarak eğitim vermeye devam etmektedir.

Okulumuz 2000'li  yıllara  kadar  tek  katlı  köy  okulu şeklinde eğitime  devam etmiştir. 2002  yılında  dönemin  Bursa Valisi  Sayın  Ali  Fuat  GÜVEN' in  ve  İl  Özel  İdaresinin katkıları ile okul binamız yeniden yapılmıştır. Yeni hali 2 kat ve bir bodrum kattan ibaret olup 11 derslik, 2 idari oda,  1  rehberlik  servisi, 1 toplantı odası,  1  öğretmenler  odasıyla  1 anasınıfından  oluşmaktadır.

Okulumuz 01.09.2014 tarihinde ilk kez "Look Out Of Your Window" isimli projenin Ulusal Ajans tarafından kabulü üzerine 3 yıl süreli Avrupa Birliği Projesine "ortak" sıfatıyla dahil olmuştur. Proje okulumuzun İngilizce Öğretmeni Funda Sağır tarafından hazırlanmıştır. Avusturya'nın proje sahibi olduğu bu ortaklıkta Türkiye'den başka Galler, Bulgaristan, İrlanda, Litvanya ve İsveç diğer ortak lar olarak yer almıştır. Tarafımıza tahsis edilen 16250.00 Euroluk bütçeli proje 01.09.2017 tarihinde sona erecektir. Böyle güzel bir başarıya imza atan Öğretmenimiz Funda Sağır'a Orhanbey Ailesi adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Okul  binamızın  yüzölçümü 380 m2,  bahçemiz 1255 m2  olup, 2006  yılı imar planında  okul  bahçesi  olarak  ayrılan  arazinin  istimlak işlemlerinin  yapılması sonucu okulumuz, kullanılabilir bir alana kavuşmuştur.

Okulumuz bahçesine Nisan 2017 ayı içerisinde Fikriye AVCI isimli hayırsever tarafından geçmişlerinin hayrı için güzel bir çeşme yaptırılmıştır.

Osmangazi Beledisi tarafından okul bahçemize 2017 yılı içerisinde güzel bir sabit sahne yaptırılmıştır. Yine aynı belediyemizin çalışmalarıyla aynı yıl içerisinde okul kantinimiz yenilenmiş ve okulun arka kısmından öndeki ana kapı girişine alınarak okul giriş ve çıkışlarına yeni bir şekil verilmiştir. Eski kantinin yerinden de bir kapı açılarak okul giriş çıkışları daha emniyetli hale getirilmiştir.

2018 yılı Ağustos ayı içerisinde İl Milli Eğitim Müdürülüğü destekleriyle 10 sınıfın ve koridorların tamamının tabanları fayansla kaplanmış, diğer 2 sınıf ise daha önceden Bilgisayar Sınıfı olması nedeniyle fayansla kaplı olduğundan değişiklik yapılmamıştır. Yine aynı kaynakta kız ve erkek öğrenci tuvaletlerinin iç kısımları tamamen yenilenmiştir.

İngilizce Öğretmenimiz Funda Sağır´ın çabalarıyla okulumuzda II. kez Avrupa Birliği Okul Ortaklığı Projesi olan ve iki yıl süreli(01.09.2018-31.08.2020) "Keep Your Footprint Low And Make the Earth Grow" isimli ve 16950 Euro bütçeli projenin uygulanmasına başlanmıştır.

Okulumuzda 2017/2018 Öğretim yılı başında yapılan değerlendirme sonucu okulların temiz olması ile ilgili olarak verilen "Beyaz Bayrak"ı alma hakkı elde etmiştir.

2018-2019 Öğretim yılı içerisinde e Twinning projelerinin okulumuz öğretmenleri tarafından tyeterince uygulanması nedeniyle "e güvenlik sertifikası" yani "e Safety Label" etiketi almaya hak kazandık. Yine aynı yıl "e Twinning School" yani e Twinnning okulu etiketini aldık. Daha sonra da Türkiye´de bu yıl uygulamaya konulan "SELFIE Projesi"ne pilot uygulayıcı okul statüsüyle katılma hakkı verildi. Aynı yıl proje; Bursa´dan 8 okul Türkiye genelinde ise 413 okulun katılımıyla uygulanmaya konulmuştu. Proje okulların eğitimde digital ortamı nasıl ve ne oranda kullandıklarını belirlemek ve bunu geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Yine Mart 2019´da yapılan denetimler sonucu 88 puan alarak Beslenme Dostu Okul olma hakkını kazanmıştır.

Ekim 2019 Ayında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir törenle okulumuza E Twinning'deki başarılı ve uluslararası çalışmalar nedeniye "Avrupa Kalite Ödülü" verildi.

Okulumuzda açılışından bu güne görev yapan müdürlerimiz çalıştıkları dönem sırasına göre şunlardır:

1955-1972      Süleyman UYSAL

1972-1975      İsmail YALÇIN

1975-1976      Çetin MERİÇ

1976-1986      Nihat DEMİR

1986-1999      İsmet ÖZCAN

1999-2004      Yılmaz KAĞANOĞLU

2004-2010      Selahattin BULUT

2010-2011      Mustafa SEVİNÇ

2011-2014      Dursun KAÇAR

2014-16.01.2021  Hilmi SEVİM

06.09.2021........Şevket ALICI

NOT: Okulumuzdan mezun olanlarla ilgili henüz fazla bir bilgi toplayamadık. Mezunlarımız hakkında bilgisi olanların okul mail adresine ve okul telefonundan okul idaresine bilgi verirlerse "mezunlarımız"    adı altında sitemize yeni bir bölüm eklemeyi planlamaktayız.

Okulumuzun adını "Bursa fatihi" II. Osmanlı padişahı Orhan Bey´den almıştır.